Ik ben gek op terrazzo-items, zoals onderzetters of schaaltjes! Terrazzo, ook wel graniet genoemd, wordt onder andere gebruikt om vloeren in huizen te versieren of voor aanrechtbladen. De techniek is al honderden jaren oud en schijnt ontstaan te zijn in Italië. Ikzelf ken het van de vloeren en het trappenhuis in mijn ouderlijk huis in Marokko, zoals dat geldt voor veel huizen in Marokko. Het ziet er prachtig uit en als ik het ergens zie, dan doet het me denken aan mediterrane sferen!
Veel diy'ers maken terrazzo steentjes of gruis van Jesmonite. Maar dit product is ook best duur om aan te schaffen. Ik heb daarom geëxperimenteerd met gips, cement en verf dat ik al in huis heb. In deze korte blog deel ik mijn bevindingen met je!
1. Gips of cement?
Omdat ik dus een alternatief op het iets duurdere Jesmonite zocht, kwam ik al gauw uit bij gips poeder en cement. Beide poeders gebruik ik vaak voor het maken van onderzetters of schaaltjes. Het gips dat ik heb is wit van kleur. Het cement is grijs. Hoe witter de poeder hoe mooier je de toegevoegde kleurstof kunt laten uitkomen. Daarom zou ik voor de terrazzo steentjes niet zo snel normaal ofwel grijze cementpoeder gebruiken. Er is ook wit cement te koop. Een goede oplossing! Want als je weer gaat kijken naar welke substantie uiteindelijk sterker is en dus minder snel breekt wanneer het is opgedroogd, dan is dat wat mij betreft cement.
De substantie die je wilt hebben voor de terrazzo steentjes is te vergelijken met kwark. Als je meerdere kleuren terrazzo steentjes wilt hebben, maak dan eerst een grote hoeveelheid. Wanneer je het hebt gemixt (volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking en voeg poeder toe als het te vloeibaar is), kun je vervolgens kleine beetjes in een kartonnen bekertje doen en mengen met een kleur naar keuze. Hoe langer de gemixte substantie staat en dus blootgesteld is aan lucht, hoe dikker het wordt. Dek het deel dat je nog niet gebruikt goed af. Je kunt de dikker wordende substantie natuurlijk ook iets aanlengen met water. Maar let op: doe dit gedoseerd om klontjes te voorkomen!
2. Acrylverf, inkt of toch pigmentpoeder?
Dan volgt de volgende stap. Het kleuren van de substantie. Ik heb een mengsel gemengd met gekleurde inkt en een mengsel met acrylverf. Ik had geen pigmentpoeder in huis, dus heb ik eerst gewerkt met wat ik in huis had.
Zowel de acrylverf hebben een voor- en nadeel. Ik begin met de acylverf. Wil je dit gebruiken, zorg er dan wel voor dat je goede kwaliteit verf hebt met dus veel pigment. Ik schilder zelf met Amsterdam verf, dus dan zit je goed als het gaat om goede pigmenten. Bovendien heb ik dekkende verf gebruikt. Hoe transparanter de verf hoe lichter de terrazzo steentjes. Je hebt al genoeg aan een paar dotjes verf.
Het voordeel van acrylverf is dat de kleur intenser is. Mits je natuurlijk goede kwaliteit verf gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld de verftubes van de Action dan zal de kleur uiteindelijk niet zo intens zijn. Het nadeel van acrylverf is dat het langer duurt om te drogen. Of je moet extra gips of cementpoeder gebruiken.
Je zult het vast al raden! Het voor- en nadeel van inkt is net andersom. De kleuren van de inkt zullen niet heel intens worden. Houd je van pastelkleuren dan moet je zeker inkt gebruiken! Het voordeel dus van inkt is dat het snel droogt. Je hebt overigens ook maar een paar druppels nodig. Een ander bijkomend nadeel van inkt, althans de gewone inkt die ik heb gebruikt, is dat de opgedroogde terrazzo stukjes iets uitlopen in het gips of cementmengsel.
Ik heb dus niet gewerkt met pigmentpoeder. Waarschijnlijk is dit wel het meest ideale om mee te kleuren. Omdat de kleur van het poeder niet heel veel lichter wordt en snel droogt!
3. Uitstrijken op of tussen plastic folie?
De gemengde substantie strijk je dun uit en laat je vervolgens drogen. De droogtijd hangt in eerste instantie af van de substantie. Hoe vochtiger hoe langer de droogtijd, doordat je bijvoorbeeld de substantie heb gemengd met verf. Daarnaast droogt de substantie sneller wanneer je het op plastic folie of bakpapier laat drogen. Met een paar uur is het al droog!
Je kunt ook twee lagen plastic folie gebruiken. In dat geval giet je de substantie op een stuk folie en plaatst er vervolgens een ander stuk folie op en strijkt de substantie uit. Je moet dit vervolgens een dag laten drogen, mits de substantie niet te waterig is. Soms moet ik het wel tot twee dagen laten drogen.
Als de substantie gedroogd is, kun je het makkelijk lostrekken en in kleine stukjes breken. De terrazzo steentjes zijn nu klaar voor gebruik! Meng de stukjes met een nieuwe substantie die je maakt voor je onderzetters en giet je alles in een mal. Je kunt het nog een beetje verdelen met een spatel.
De verhouding ongeveer: 1/3 terrazzo en 2/3 gewone gips of cementmengsel. Hoe meer terrazzo hoe drukker het resultaat.
4. Nat of droog schuren?
Tot slot volgt het deel waar de magie dan echt ontstaat. Wanneer je onderzetter of schaaltje is opgedroogd (meestal is dat na 24 uur), dan moet je het nog schuren om de terrazzo steentjes zichtbaar te krijgen. Je kunt een product droog schuren of vochtig maken met wat water en dan schuren. Schuur je droog, dan krijg je best veel stofvorming. En dat is natuurlijk niet zo gezond.
Kies je voor droog schuren, zorg dan wel dat je een mond of het liefst een gezichtsmasker gebruikt. Bovendien verschilt het schuren van een cement product ten opzichte van een gips product. Cement is harder materiaal, dus dan moet je best wel wat schuren om de bovenste laag weg te krijgen. Het beste kun je cement producten nat schuren. Andersom geldt voor gips dat je het beter droog kunt schuren. Met een beetje water kan het ook, echter verlies je een dikkere laag omdat gips redelijk zacht is.
Tot slot: als je aan de slag gaat met gips of cementpoeder zorg er dan in ieder geval voor dat je de ruimte waarin je werkt goed ventileert. Daarnaast raad ik je aan om een mond of gezichtsmasker te gebruiken. De kleine stofdeeltjes uit beide poeders zijn niet bepaald goed voor je gezondheid.
Ik hoop dat ik je enthousiast heb kunnen maken om zelf aan de slag te gaan met terrazzo! Heb je zelf nog tips of ideeën? Deel ze gerust!
Volg me op Instagram voor meer inspiratie!
Reactie plaatsen
Reacties
Beste
Wanneer je gips gebruikt i.p.v. jesmonite, meng je het gipspoeder dan met water of toch een acryl vloeistof? En kan ik hiervoor eender welk gipspoeder gebruiken?
Lieve groet
Kristina